No Music.

 

Alt den snak om musikere og deres forbandede forbund giver os cirkus direktører grå hår i hovedet. Sådan indleder en af de Danske cirkus direktører sit brev til mig, adspurgt om hans mening om uoverensstemmelserne imellem Dansk musiker forbund, DMF og de Danske cirkus. Temperamentet "lyser" også imellem linierne til samme spørgsmål hos DMF. Steen Jørgensen, faglig sekreter kaster ligeledes sagen over i modsat lejr. Det er DMF’s helt klare opfattelse, at hele den såkaldte"konflikt" kun drejer sig om en eneste ting – PENGE.

                                                              

Løgn og Latin er svaret fra de Danske cirkus. De Polske kontrakter var på akkurat samme løn som tariffen hos DMF. Problemet er bare , at der er anderledes forhold i cirkus end at sidde i det kongelige kapel eller spille i cirkus revyen på bakken. DMF ved ikke en kæft om arbejdsforhold i cirkus,hvilke kultur vi har og hvilken økonomi vi har til rådighed.

 

DMF mener at Danske cirkus direktører har holdt dem for "nar" ved ikke seriøst at have søgt efter Danske musikere. Steen Jørgensen skriver; Cirkus direktørerne havde selv i september 2000 opslået stillingerne som ledige i DMF’s blad "Musikeren" og præcist på det tidspunkt hvor cirkus direktørerne skulle melde tilbage til udlændingestyrelsen med oplysninger om hvem der havde søgt stillingerne og hvem cirkus direktørerne fandt henholdsvis ukvalificerede og hvem de ønskede at ansætte meddelte cirkus direktørerne at man slet ikke havde brug for musikere fra Østeuropa men udelukkende bruge arbejdskraft fra EU eller bruge båndet musik.

 

Her er parterne enige. Det er korrekt men udover den omtalte annonce havde vi også en i Berlingske tidende-14 dage i træk. Begge annoncer gav én ansøgning. Resultatet blev derfor vi "vente næsen" i andre retninger og fandt en løsning hvor vi samtidig var fri for DMF’s bavl. DMF mener dog at, have kendskab til lidt flere ansøgninger og var parate til at give de fornødne dispensationer, hvis de indkommende ansøgeres kvalifikationer ikke var i orden.

 

En anden cirkus direktør udtaler; De største klovne vi har haft de sidste par år er dem fra DMF. Det er fuldstændig tåbeligt, vi beskæftiger stadig en del af musikerne fra Polen men som telt arbejdere de må bare ikke spille musik. Andre cirkus beskæftiger også stadig deres kapelmestre som komponister og ansvarlige for den båndede musik.

 

Danske musikere gider ikke rejse med cirkus endnu en udtalelse hvor man ikke er helt enige med DMF. Som på dette punkt mener at det er et spørgsmål om de rette arbejdsforhold. Fuldstændig korrekt mener direktørerne. Det er præcis hvorfor vi ikke kan bruge dem, de skal have særbehandling. Alle i cirkus arbejder for hinanden med telt, salg af popcorn, programmer ellers hænger det ikke sammen. Nogle stald arbejdere sover i stald teltet, ikke fordi de er tvunget men fordi det har de altid gjort. Hvis alle krav fra en Dansk musiker skulle opfyldes ville de ganske enkelt ikke blive accepteret af de andre ansatte. De udenlandske musikere der er ansat i Danske cirkus for akkurat den løn som DMF har forlangt.

 

DMF mener at cirkus har hentet underbetalte musikere fra EU. Udenlandske rock musikere der er gået ind og underbudt DMFs medlemmer. Dette er nok ikke helt korrekt, sandheden er nok den, at de ikke kender så forfærdeligt meget til den "konflikt" der kører i Danmark.

 

At Danske Cirkus direktører skulle have udtalt sig om, at der ikke findes egnede cirkus musikere i Danmark er ikke korrekt. Sandheden er nok den at Danske cirkus ikke er tvivl om de musikalske evner men nærmere, evnen til gennemførsel af en hård turné. Dygtige Danske musikere der spiller i Tivoli og forskellige teatre og revyer gider sgu da ikke gå over cirkus pladsen når den er mudret, spille når det er skide koldt eller hamrende varmt, stå op kl. bip om morgenen. Nej de vil bo på hotel eller ligge i deres egen seng om natten. Endnu en udtalelse fra et Dansk cirkus.

 

Personligt har Cirkus Skandinavia haft kontakt til én Dansk musiker, Torben Lindhart. Han har i 70erne netop været cirkus musiker i Benneweis. Han udtaler: Jeg vil væde en million på at det ikke er muligt for nogen Dansk musiker at gennemføre en cirkus turné. Tiden er løbet fra at Danskere kan spille i et cirkus orkester, man er bundet op af sit eget syn på comfort der på ingen måde kan opfyldes i cirkus. Torben tror heller ikke der er nogen der skulle have søgt disse stillinger og hvis der var, er det fordi de muligvis har et forkvaklet romantisk syn på cirkus og ikke aner hvad de går ind til

Dette underbygger altså cirkus direktørernes opfattelse af Danske musikere. Fakta er dog, at DMF. siger de kan dokumentere mindst 11 ansøgere samt Cirkus Scandinavia har mindst et navn på ansøger.

Der er dog et andet problem ved cirkus ansættelse, hvis der er sådan , at Danske musikere skal have første ret til disse stillinger må dette  vel også gælde andre personale grupper. Der findes rigtig mange udmærkede Danske artister, skal de have samme status som musikere ??

Jeg var for nylig inde for og se Arenas forestilling og der "slog" det mig, at se den ene part af Linedanser artisterne "Duo Camdi" stå for popcornssalg få minutter efter deres entré var færdig. Det ene sekund verdensstjerne, det næste sliksælger. Sådan er livet i cirkus for alle også for musikere. Er Danske musikere "klar" til denne ekstra arbejds opgave eller skal de som de eneste have særstatus ??

Det er ikke alene DMF der er en plage i øjeblikket for forskellige cirkus i Danmark. Coda og Gramex farer også rundt med fuldstændige vanvittige ideer. Grundet en masse medlemmer der laver ubrugelig musik og derfor ikke har nogen indtægt, derfor skal cirkus betale fuldstændige vanvittige afgifter. Personligt har Jeg selv mærket, at skulle betale til andre musikere igennem Coda, vel og mærke for musik jeg selv havde komponeret. Men også forretninger, gymnastikforeninger bliver i øjeblikket "vredet" igennem coda - Gramex højst kreative pengemaskine. Grundet svigtende indtægter på CD markedet skal vi nu til at, betale for musikken to gange .Det er heller ikke muligt at hente mere på CD priser, da Pladeselskaberne allerede har "Stjålet" den punkt afgift staten fjernede for nogle år siden, den fik forbrugerne ingen glæde af.

Scott Circus Band. Det varer vist nogle år før der i Danmark kan fremvises ovenstående orkester.

Så når Plade/musiker branchen beskylder Cirkus for at være penge fikseret må man nok sende "bolden" tilbage og sige "bedre held næste gang". Det er helt utroligt at nogen i udlændinge styrelsen har kunnet hoppe med på DMF’s fikse ide men sådsan er det. I mellem tiden må cirkus branchen så vente på at Polen træder ind i EU om nogle år, fordi så er det problem løst.

 

Ingen Cirkus direktører har ønsket at, blive nævnt ved navn. Cirkus Scandinavia er bekendt med alle navne men har respekteret at nogle har valgt og være anonyme.

 

FRONT